Microsoft Flow, een alternatief voor Nintex Workflow?

Microsoft heeft met Office 365 een platform neergezet waarop  collega's, partners of klanten eenvoudig en gecontroleerd kunnen samenwerken zonder overbodige rompslomp. Microsoft blijft dit platform ook verder uitbouwen met nieuwe en of verbeterde functionaliteiten.

Een van de nieuwe functies is Microsoft Flow, een applicatie waarmee werkstromen tussen applicaties gebouwd kunnen worden. Het voordeel van Flow is dat het al veel voorgedefinieerde acties heeft die alleen nog maar geconfigureerd hoeven te worden. Dit klinkt als wat Nintex workflow ook aanbiedt, is Microsoft Flow een concurrent, vervanger of aanvulling voor Nintex?

Gratis…

Om meteen met het meest positieve te beginnen voor Nederlanders: Microsoft Flow is gratis!  Gratis ja, maar wel met een paar beperkingen: Alle stromen samen kunnen maar 750 keer per maand draaien én een stroom controleert maar 1 keer per 15 minuten of hij moet starten. Wil je meerdere stromen uit laten voeren of iedere minuut controleren dan kost het 13 euro per persoon per maand*
Ook voor sommige acties die onder premium services vallen (Salesforce, Mailchimp, Docusign, etc)  of om data vanuit je lokale omgeving op te halen moet je het betaalde programma hebben.

Services

De applicaties waarmee Microsoft Flow een verbinding mee maakt noemt Microsoft een service, er is een SharePoint service, een OneDrive for Business service en een Dynamics 365 service. Er is ook een Salesforce service en een Docusign  service maar daarvoor is zoals aangegeven een betaald programma nodig.
Het gebruik van de services werkt zeer innovatief; je klikt een service aan en geeft vervolgens de trigger van de service aan. De trigger is de reden om de flow te starten. Bijvoorbeeld je klikt op SharePoint en vervolgens op Wanneer een nieuw item is gemaakt. Hierna kun je de Site adres en lijstnaam opgeven waarin een item moet worden aangemaakt om de flow te starten. Als de flow gestart wordt, zal deze via een actie een handeling uitvoeren en hiervoor kies je weer een service.

Maar als je dan naar het aantal acties kijkt die mogelijk zijn bij de service valt het toch tegen. SharePoint heeft bijvoorbeeld op dit moment maar 18 acties in zich waarbij veel gebruikte acties zoals de creatie van een subsite of een bestand inchecken ontbreken. Ook bij de outlook service ontbreekt de taak aanmaken functionaliteit.

Aan de andere kant bevat Microsoft Flow veel services die Nintex Workflow niet of nog niet in zich heeft. Het is ook interessant om te zien dat de services die Microsoft aanbiedt echte op zichzelf staande services zijn zoals Trello, GitHub en Asana terwijl Nintex meer traditionele services heeft zoals Dropbox, Google Drive, facebook en LinkedIn.

Nintex Workflow is ontstaan vanuit SharePoint en draaide daarom voornamelijk vanuit die context. Echter, Nintex heeft sinds korte tijd Nintex Workflow Cloud die net zoals Microsoft Flow gezien moet worden als een Platform as a service dienst. 

Of je Microsoft Flow boven Nintex Workflow moet kiezen hangt af van het doel van de werkstromen. Bouw  je stromen voor nieuwe functionaliteiten die data naar bijvoorbeeld GitHub of Wunderlist sturen dan is Microsoft Flow een goed concept, voor Office365 en SharePoint integratie blijft Nintex workflow de eerste keuze.

Meer informatie over Nintex Workflow of Microsoft Flow? Kijk wat wij voor u kunnen betekenen.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NINTEX TRAINING

BleiCon kan gestandaardiseerde of maatwerk Nintex trainingen leveren van eindgebruikers tot beheerders
Ontdek hier wat BleiCon voor uw organisatie kan betekenen

CONTACT

BleiCon
Meulenspie 21
4847 TK Teteringen

PARTNERS

BleiCon is Microsoft Certified Partner

CERTIFIED

BleiCon is Nintex Workflow Pro gecertificeerd

Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website geef je aan hiermee akkoord te zijn.
Ok